Welke gevolgen heeft aankoop woning op bedrijfsnaam voor verzekering?

Een woning kopen in het zonnige Spanje, heerlijk toch? Maar koopt u die dan privé aan of op naam van uw bedrijf, wat zijn de voordelen en waar moet u verder nog op letten?

Wanneer u een woning aankoopt in Spanje kunt u ervoor kiezen deze privé aan te kopen of op naam van een bedrijf. Dit kan zowel een Spaans bedrijf zijn als een buitenlands bedrijf. Om erachter te komen of het voor u fiscaal interessant is om de Spaanse woning op eigen naam of op naam van uw bedrijf aan te kopen, kunt u beste advies vragen aan uw fiscaal adviseur of advocaat.

Inboedel- en opstalverzekering

Iets wat u eveneens in ogenschouw zou moeten nemen zijn de gevolgen voor de verzekering wanneer de woning op naam van een bedrijf staat. Doorgaans wordt de verzekering voor de opstal en inboedel dan ook op naam van het bedrijf gezet. Dat lijkt mooi meegenomen, want de verzekeringspremie kan voor het bedrijf ook nog eens als kostenpost dienen. Waar echter vaak niet bij stilgestaan wordt, is dat als de verzekering op naam van het bedrijf staat en het bedrijf in de polis ook als enige verzekerde is opgenomen, ook alleen de eigendommen van het bedrijf daarmee verzekerd zijn. Bij de opstal is dat meestal geen probleem, want dat staat op naam van het bedrijf en als u iets aan de woning zou verbouwen, zou u dat waarschijnlijk ook door het bedrijf laten bekostigen.

Maar wat betreft de inboedel? Die zou dan ook op naam van het bedrijf aangekocht moeten worden. Bij bijvoorbeeld meubels of huishoudelijke aparatuur is dat meestal wel het geval, maar andere zaken zoals kleding en sieraden worden doorgaans met privégeld gekocht. Bij een eventuele claim zou dit als gevolg kunnen hebben dat deze niet worden vergoed. U kunt dit voorkomen door uzelf ook privé als extra verzekerde op de polis te laten zetten. Op die manier zijn ook de eigendommen die u privé aankoopt verzekerd.

Daarnaast is het zo dat wanneer de verzekering op naam van het bedrijf staat, de uitkering zonder btw (IVA) wordt uitbetaald. Enkel wanneer u aan kunt tonen dat het bedrijf geen btw kan verrekenen, wordt deze wel uitgekeerd. Dit geldt ook voor autoverzekeringen.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie hierover ontvangen of een vrijblijvende offerte voor een verzekering opvragen, neem dan contact op met Hypotienda per e-mail: info@hypotienda.com of telefonisch: +34 951 319 383. Voor fiscaal advies kunnen wij u doorverwijzen naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in alle aspecten rondom de aankoop van een woning.